Sosyal Medya

Coğrafyamız

Cezayir'den Türkiye’ye ambargo!

Türkiye’den Cezayir’e yapılan 24 gıda ve sanayi ürününde ihracat durdu. Ekmekten granite kadar olan ürünlerde ithalatı durduran ülke, para transferini keyfi olarak keserek, uluslararası anlaşmalara aykırı bir karar aldı.



Ekmekten makarnaya, granitten mobilyaya kadar toplamda 24 üründe Cezayir, Türkiye’den yaptığı ithalatı durdu. Ãœlkenin keyfi olarak verdiÄŸi bu karar, Türkiye’nin ihracatının da yavaÅŸlamasına neden olacak. Ä°stanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri Ä°hracatçıları BirliÄŸi (Ä°KMÄ°B) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Akyüz, Cezayir’in aralarında plastiklerin de olduÄŸu 24 ürünün ithalatının bankacılık kanalıyla yapılmasını yasakladığını belirterek tarife dışı engel olarak deÄŸerlendirdiÄŸi bu kararın Cezayir’in altına imza attığı uluslararası anlaÅŸmalara da aykırı olduÄŸunu açıkladı. GeçtiÄŸimiz yıl Cezayir’e 92 milyon 700 bin dolarlık plastik mamul ihracatının gerçekleÅŸtiÄŸini, yılın ilk yarısında ise ihracatın 57 milyon 400 bin doları bulduÄŸunu dile getiren Murat Akyüz, bu karardan en fazla Türk ihracatçısının zarar göreceÄŸini vurguladı.

Cezayir’in para transferlerini yasaklamaktaki asıl amacının bu ürünlerdeki ithalatı durdurmak olduÄŸunun altını çizen Akyüz, “Cezayir’in aldığı bu karar AB de dahil olmak üzere altına imza attığı uluslararası anlaÅŸmalara da aykırı bir karar. Cezayir zaten uzun bir süredir ülkeye yapılan ithalatlarda para trafiÄŸini kontrol etmek amacıyla akreditif ÅŸartı getirmiÅŸti. Asıl amaç bu ürünlerin ülkeye giriÅŸini yasaklamak.

Karar sadece Türkiye’ye özel. Cezayir, ürüne göre farklı oranlarda uygulanmakla birlikte tüm ürünlerde ortalama yüzde 20 Gümrük Vergisi uyguluyor. Yani biz diÄŸer ülkelere göre zaten eksi yüzde 20 ile baÅŸlıyoruz. Ä°hracatçılarımız uzun vadeli düşünerek Cezayir pazarını kaybetmemek adına bu yüksek maliyetleri göze alarak ihracatlarını sürdürüyorlardı.”

YASAKLANAN ÃœRÃœNLER İÇİNDE EKMEK  BÄ°LE VAR

Plastik son ürünler, su tesisatı, elektrik trafoları, mermer, granit, kırmızı renkli ürünler (tuğlalar ve fayanslar), halılar, mobilyalar ve aydınlatmalar. Gıda ürünleri ise şöyle: Çorba, haşlama için hazır ürün ya da bulyon, hazır soslar, hazır hardal, ekmek, pizza, makarnalar, kabuklu ve kabuksuz kuru meyveler, meyve suları, su, mineral ve maden suyu dahil, tatlılar, reçeller ve marmelatlar, dolgusuz tablet çikolata, tatlandırıcı içeren kızarmış ekmek, waffle ve gofretler, çikolata ve kakao içeren diğer hazır gıda ürünleri, konserveler.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.